BIHUN SUP SIMPLE

Sunday, March 28, 2010

Salam.

Hari ni consider hari malas (Monday Blues!) ... so kita mulakan hari ini dgn resipi pertama yang paling2 simple ... budak 7thn pun bole buat, tapi awas ... org dewasa sila supervise, jgn biarkan anak2 anda berada di dapur seorang diri!











Bahan2:
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 bungkus bihun (+/-150gm)
1 pkt perencah sup siam adabi
1 biji bawang besar } dihiris
2 biji bawang putih } dihiris
Bunga Lawang/Cengkih
Pelaga/Kayu Manis
2 Liter Air
Sedikit Minyak
Sedikit Garam
Sawi & Taugeh } dicelur
Daun Sup

Cara:
1. Rebus air bersama sedikit garam. Masukkan bihun yg telah direndam seketika apabila air mengelegak. Apabila lembut, angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dlm periuk. Tumiskan bawang putih, bawang besar, bunga lawang, cengkih, pelaga dan kayu manis sehingga naik bau harum.
3. Masukkan ayam, biarkan seketika. Kacau semula sehingga ayam setengah masak.
(Ayam dibiarkan seketika selepas dimasukkan dlm periuk untuk mengelakkan ia melekat.)
4. Setelah itu masukkan rempah sup siam dan kacau rata semula.
5. Masukkan air dan biarkan kuah mendidih.
6. Sedia untuk dihidang bersama sawi dan taugeh yg telah di celur.

Selamat mencuba.

ps. - gambor xleh upload plak hari ni, masalah server kut. Nnt saya try next time eh.

Adios.

30/03/2010 - Gambar dah boleh upload.

0 comments:

Post a Comment

Laman Resipi Suri Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino