Hari ni kita belajar buat kek pulak. Ye lar drpd beli smpi berpuluh2 ringgit tu apa salahnya cuba buat sendiri, yang pasti hati akan berbunga riang jika kek anda dipuji. Tapi kalu x jadi tu, jgn lar mengalah, cuba lagi sampai berjaya. Usaha itukan tangga kejayaan, tapi mana tangga tu? (Boy pernah tanya si Ayah soalan ni, terkedu sekejap si Ayah heh heh!). Apapun inilah hasil kek yg saya buat tempohari utk jamuan perpisahan guru KAFA di sekolah anak saya.
KEK COKLAT MOIST - Resipi ni boleh dibuat untuk kukus atau bakar, terpulang pada anda kerana saya sudah mencuba kedua2nya. Dan yang paling saya suka adalah kerana bahan2 utk resipi ini kebykkannya mudah di dapati dan mungkin ada di dapur anda skrg.
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder
3 biji telor
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
Cara2:
- Ayakkan tepung, serbuk koko, soda bicarbonat dan baking powder bersama. Ketepikan dahulu.
- Pukul telor bersama gula yang telah dicairkan bersama air panas sehingga agak kembang. Masukkan susu dan minyak. Kacau sebati.
- Campurkan adunan tepung sedikit demi sedikit kedalam mangkuk. Kacau sebati.
- Sedia utk dibakar atau kukus. Bakar pada suhu 200djh selama 55min. Kukus pula selama 45min. Gunakan lidi untuk memastikan kek anda sudah masak. Adunan yg tidak melekat pada lidi menunjukkan kek anda sudah masak sepenuhnya.
- Untuk toping pula saya hanya menggunakan 3kpg dark chocolate dan whipping cream yang di masak pada suhu sederhana. Campurkan kedua2 bahan dan kacau sehinga ia hampir mendidih dan angkat. Biarkan sejuk sedikit sebelum menuangkan ke atas kek. Pastikan juga kek anda telah sejuk sepenuhnya.
- Anda boleh mendapatkan hiasan lain spt bunga atau gambar untuk diletakkan di atas kek anda di kedai bakeri.
- Anda juga boleh menggunakan resipi yang sama untuk cupcake, spt yg telah saya lakukan.
0 comments:
Post a Comment